İçeriğe atla

Kanada pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanada pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi5 veya 10 Yıl

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

Tüm Kanada pasaportu Pasaport Kanada Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı özel bir şube tarafından verilir ve beş yıl için geçerlidir. Pasaportlar üç yaşın altındaki çocuklar için üç yıl için geçerlidir. Temmuz 2009 itibarıyla, Kanadalıların% 56.2'si geçerli bir Kanada pasaportu almışlardır. Pasaport vatandaşa ait olmasına rağmen tüm pasaportlar Kanada Hükûmetine aittir.

Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pasaport veren yetkililer arasında "en iyi uygulamaların paylaşılması" için iş birliği yapan uluslararası Beş Milletler Pasaport Grubu'na üyedir. Bu grup, Pasaport politikalarının, ürünlerinin ve uygulamalarının geliştirilmesiyle ilgili yenilikleri tartışmaktadır.[1]

7 Nisan 2010'da, Kanada hükûmeti elektronik pasaport veya e-pasaportu (Biyometrik pasaport) 2012 yılında Kanada vatandaşlarına verileceğini açıkladı. E-pasaport kullanmak; Kanada'nın uluslararası standartları takip etmek ve uluslararası seyahat kolaylığı sağlayacaktır. Aynı zamanda 10 yıllık geçerlilik süresi seçeneği sunacaktır. E-pasaport taşıyıcısının adı, cinsiyeti ve doğum tarihi ve yeri ve pasaport sahibinin yüzünün bir dijital portresi kodlanarak elektronik bir çipte olacaktır.

Kanada pasaportlarının serisi İngilizce ve Fransızca olarak Kanada'nın iki resmi dilinde basılır. Standart pasaport, ancak 24 sayfa içerir fakat ek bir ücret ödeyerek 48 sayfa olarak verilebilir.

Pasaportun yeni güvenlik özellikleri 2001 yılından bu yana artan sıklıkta eklendi. UV görüntüleri, filigran ve diğer detaylar, Microprinting, holografik görüntü, fotoğraf sayfasına özellikle uygulanmıştır. Buna ek olarak, sahibinin dijital fotoğrafı şimdi pasaport sayfasının üzerine doğrudan basılmaktadır.

Kanada, 1 Temmuz 2013 itibaren Kanada vatandaşlarına elektronik pasaport veya e-pasaport vermeye başlamıştır. Normalde 16 yaş ve üzeri kişiler için beş ila on yıl, 16 yaşın altındaki çocuklar için beş yıl geçerlidir. 2015'te Kanadalıların yüzde 67'si pasaport ve 31 Mart 2015'ten itibaren 22.88 milyon Kanadalı seyahat belgesi dolaşıma girdi.[2] Bireylerin elinde olmasına rağmen, tüm Kanada pasaportları kitapçığın ön kapağında belirtildiği gibi Kanada Kraliçesi'nin (Kanada Hükûmeti) mülkiyetindedir.

Kanada vatandaşları ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (28 ülke) vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 20 Temmuz 2022 Raporu'na göre Kanada vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 185 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Kanada vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 7. sırada yer almaktadır.[3][4]

1936'ya ait bir Kanada pasaportu

İlk Kanada pasaportları, 1862 yılında, Amerikan İç Savaşı'nın başlangıcından sonra, Birleşik Devletler sınırını geçmek isteyen Kanadalılardan daha fazla kimlik tespiti etmesi istedi. Kanada Genel Valisine "İstek Mektubu" formu gönderildi. Bu belgeler, 1915'te Kanada pasaportlarının İngiliz formatında ilk on bölüm tek sayfalık klasöre çıkıncaya kadar kullanılmaya devam etti.[5]

Kanada pasaportunun modern biçimi 1921'de ortaya çıktı. O zamanlar Kanadalılar İngilizlerdi ve Kanada Birleşik Krallık'la ortak bir vatandaşlık yaptı; Böylece, Kanada pasaportları Kanada'da ikamet eden veya Kanada'ya bağlı olan İngilizler lehine verildi. Bu düzenleme, 1947'de sona erdi; Kanadalı Vatandaşlık Kanunu Kraliyet onayına verildi ve Kanada vatandaşlığı belirlendi. Ertesi yılın Temmuz ayında başlayarak, Kanada pasaportları yalnızca Kanada vatandaşlarına verildi.[6]

1947-1970 yılları arasında Kanada vatandaşları, sadece pasaport için Ottawa'ya posta yoluyla başvurabilirlerdi. Gereklilikler basitti ve Kanada'da doğum yaptığını iddia eden başvuran kişilerin doğum belgesi sunmaları gerekmiyordu. Gevşek güvenlik, pasaportun birçok kötüye kullanımına neden oldu, bu nedenle Kanada Hükûmeti başvuru koşullarını 1970'ten sıkılaştırdı. O yıl, ilk üç Kanada Pasaport ofisi Montreal, Toronto ve Vancouver'da açıldı.

1985 yılında, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standartlarına uygun olarak, makine tarafından okunabilen pasaportların (MRP) ilk uyarlaması çıkarıldı. 1991'de ilave güvenlik özellikleri ve daha katı işlem gereksinimleri ile değiştirilen bir sürüm dolaşıma girdi. 1993'e gelindiğinde, çoğaltma veya değişiklik önlemek için benzersiz özellikler içeren daha yeni bir MRP sürümü tanıtıldı.

11 Aralık 2001'den beri, çocuklar ebeveynlerin pasaportlarına dahil edilmemiştir ve pasaportlar sadece bir kişi için verilmiştir.

2002 yılında Kanada Pasaportunun Kanada'da güncellenmiş bir sürümü dağıtılmaya başladı. Pasport defterinin tanımlama sayfasına gömülmüş olan taşıyıcının dijital olarak basılı fotoğrafını, hologram görüntülerini, bar kodlu seri numarası ve yalnızca ultraviyole ışık altında görülebilen pasaport sahibinin ikinci bir gizli fotoğrafı yer aldı. Kanada dışındaki diplomatik misyonlar bu sürümü 2006'da kabul ettiler.

2008 federal bütçesinde Finans Bakanı Jim Flaherty, biyometrik pasaportların ("e-pasaport") 2011 yılına kadar tanıtılacağını açıkladı.[7] 2009 yılında bir pilot proje başlamış; e-pasaportlar özel ve diplomatik pasaport başvuru sahiplerine gönderilmiştir.[8] E-pasaport yayımı 1 Temmuz 2013'e kadar geriye itildi. Aynı gün, Kanada pasaportlarının düzenleyen makam şimdi IRCC olarak bilinen Kanada Vatandaşlığı ve Göçmenlik Merkezi'ne (CIC) geçti.

Amerika Birleşik Devletlerine Vizesiz erişim

[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önce Kanadalılar fotoğraflı kimlik belgesi (bir sürücü belgesi veya il sağlık kartı gibi) ve bir form ile birlikte nüfus cüzdanı (veya Kanada vatandaşlığının diğer kanıtı) sunarak Amerika Birleşik Devletlerine vizesiz girebiliyorlardı.

Amerika Birleşik Devletleri Batı Yarımküre Seyahat Girişimi kapsamında 23 Ocak 2007'den itibaren hava yoluyla ABD'ye giren tüm Kanadalılar geçerli bir pasaport veya NEXUS kartı sunmak zorundadırlar. 1 Haziran 2009'a kadar tüm Kanada vatandaşları (16 yaşında veya daha büyük) bir pasaport, NEXUS kartı ya da kara ya da deniz yolu ile ABD'ye girmek için sürücü ehliyeti gerektirir.

Kanada vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.
  1. ^ "International Comparison of Passport Issuing Authorities" (PDF). Passport Canada. 1 Mart 2012. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2016. 
  2. ^ "Passport Program Annual Report for 2014-2015". Immigration, Refugees and Citizenship Canada. 27 Mayıs 2015. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2016. 
  3. ^ Using dense ranking.
  4. ^ "Global Ranking - Passport Index 2020" (PDF). 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  5. ^ Wagner, Jonathan (2006). A History of Migration from Germany to Canada, 1850–1939. UBC Press. s. 163. ISBN 978-0-7748-1216-0. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2010. 
  6. ^ "THE HISTORY OF CANADIAN PASSPORTS". IMMIgroup. 12 Nisan 2013. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2016. 
  7. ^ "Budget 2008: Responsible Leadership for Uncertain Times" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2017. 
  8. ^ "Canadian diplomatic and special passports fact file". CTV Television Network. 10 Eylül 2014. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2016. 

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]